Jdi na obsah Jdi na menu

Rickon Stark

4. 6. 2014

house_stark.pngRickon Starkhouse_stark.png

 

rickon_stark.jpgRickon Stark je nejmladším dítětem lady Catelyn Tully a Eddarda Starka, lorda Zimohradu a strážce severu. Při královské návštěvě Zimohradu mu jsou pouhé tři roky. Rickon je přirozeně agresivní a umíněné dítě, které se dost těžko vyrovnává s hroznými změnami, které postihují jeho rodinu. Obvykle je doprovázen svým zlovlkem, Chundeláčem.

 

Vzhled a charakter

Rickon je velmi mladý, má světlé oči a spíše matčiny rysy. Poté, co jeho matka Catelyn odjela na jih, odmítl si nechat ostříhat vlasy, v důsledku toho je má dlouhé a nepoddajné. Vzhledem k jeho mládí je pro něj velmi těžké vyrovnat se se změnami, které postihly jeho rodiny během války, což se odráží i na jeho zlovlku Chundeláčovi.

 

Historie

Rickon se narodil roku 295AL a je třetím synem a pátým dítětem lady Catelyn Tully a lorda Eddarda Starka, lorda Zimohradu a strážce severu a je nejmladším bratrem Robba Starka, krále severu. Rickon má dvě starší sestry, Sansu a Aryu, dalšího staršího bratra, Brana a nevlastního polovičního bratra Jona Sněha.

 

Nedávné události

Rickon adoptuje jednoho ze zlovlků, které Starkové našli v lesích u Zimohradu, a pojmenoval ho Chundeláč. Poté, co jeho otec Eddard odjel ze Zimohradu a jeho matka Catelyn truchlí nad osudem svého syna Brana, Rickon stále chodí za Robbem, drží se ho za nohu a pláče. Když se Rickon dozví, že Robb také odjíždí, velmi se rozruší, a později je nalezen v kryptách pod Zimohradem, kde za pomoci Chundeláče a jednoho z železných mečů, který vzal z jedné hrobky, napadne dva muže, kteří ho tam přijdou hledat. Když Robb odjíždí, odmítá se s ním rozloučit. Krátce po Eddardově smrti v králově Přístavišti s Branem sdílí vizi ducha jejich otce v kryptách pod Zimohradem.

Rickon je do značné míry ponechán bez dozoru, když Robb a Catelyn odjeli do války a jeho sestry jsou drženy jako rukojmí v Králově Přístavišti. Na Zimohradu je sám se služebnictvem a zmrzačeným bratrem, což u něho rozvíjí nepoddajnou a často násilnou povahu. Jeho strach a vztek se odráží také na chování jeho zlovlka, Chundeláče, který se stane nezvladatelným a předtím, než je zadržen, napadne několik lidí. Branův zlovlk, Léto je s Chundeláčem několikrát nucen bojovat, aby ho usměrnil. Rickon se skamarádí s Velkým a Malým Walderem Freyovými, kteří jsou poslání na Zimohrad jako svěřenci Starků.

Později se Rickon stal rukojmím Theona Greyjoye, který za Robbovými zády obsadí Zimohrad. Spolu s Branem, poloobrem Hodorem, divokou ženou Oshou a sourozenci Reedovými se schovají v kryptách pod hradem a později se jim podaří ze zajetí utéct.

Poté, co je Zimohrad dobit a vypálen bastardem Roose Boltona – Ramsayem, skupina zjistí, že Zimohrad je v ruinách a smrtelně zranění mistr Luwin jim řekne, že Bran s Rickonem potřebují být rozděleni a odvedeni do bezpečí. Osha souhlasí s tím, že zůstane s Rickonem a Chundeláčem a bude na ně dávat pozor.

Většina lidí v Zápodozemí si myslí, že je Rickon mrtvý, ale lord Wyman Manderly se od Wexe Pyka, který přežil vyplenění Zimohradu, dozví, že Bran s Rickonem jsou naživu. Wex informuje lorda Manderlyho, že Rickon společně s nějakou divokou ženou odjel na ostrov Skagos.350px-mark_evans_rickon_stark.jpg

Později Davos Seaworth přesvědčil lorda Manderlyho, aby Wexe přivedl lordu Stannisovi Baratheonovi aby mu vypověděl vše, co ví o Rickonově úniku. Když se Davos Wexe zeptá, kde Rickon je, k jeho hrůze mu Wex sdělí, že na prokletém ostrově Skagos. Davosu nezbývá nic jiného, než se na Skagos vydat a přivézt Rickona zpět.