Jdi na obsah Jdi na menu

Rickard Stark

20. 7. 2014

house_stark.pngRickard Starkhouse_stark.png

 

rickard_stark.pngLord Rickard Stark byl lordem Zimohradu a strážcem severu za vlády Šíleného krále Aeryse II Tagaryena. Byl otcem Eddarda Starka a jeho sourozenců a stejně jako mnoho Starků byl přítelem Noční Hlídky.

 

Historie

Rickard Stark byl synem lorda Edwyla Starka a se svou manželkou měl čtyři děti: Brandona, Eddarda, Lyannu a Benjena. Rickard měl v plánu oženit svého dědice Brandona Catelyn Tully a svou jedinou dceru, Lyannu s lordem Robertem Baratheonem. Dle názoru lady Barbrey Dustin ale tyto návrhy k sňatku byly z hlavy Rickardova maestera, Walyse.

Ještě předtím, než se mohl uskutečnit alespoň jedno z těchto dohodnutých sňatků, Lyanna zmizela. Brandon považoval korunního prince, Rhaegara Targaryena za důvod Lyannina zmizení a s malou skupinkou společníků se vydal na cestu do Králova Přístaviště, kde vyzval Rhaegara na souboj. Aerys II ale nechal Brandona i s jeho společníky uvěznit za zradu koruny. Předvolal také ke dvoru otce všech členů Brandonova doprovodu, včetně lorda Rickarda. Když všichni lordi dorazili do Králova Přístaviště, nechal je král Aerys všechny upálit, společně s jejich syny. Lord Rickard vyžadoval soud bojem, na což měl právo. Podle výpovědi Jaimeho Lannistera král Aerys souhlasil, ale za svého šampiona vybral oheň. Lord Rickard se oblékl do své zbroje a pyromancer Rossart podpálil Divoký oheň a upálil ho v jeho vlastním brnění zaživa. Brandon Stark byl uvázán na škrtící zařízení a byl donucen sledovat svého otce, jak v bolestech umírá. Snažil se natáhnout pro meč, který byl položen pár centimetrů z jeho dosahu, a ve snaze pomoci otci se uškrtil.ejecucion_rickard_stark.png

Rickard Stark je pochován v kryptách pod Zimohradem, kde má svou vlastní sochu. Všichni, kdo ho znali, se shodli na tom, že je mu velmi podobná.

Rickard byl ve funkci lorda Zimohradu a strážce severu nahrazen svým druhým synem, Eddardem, který společně s Jonem Arrynem a Robertem Baratheonem vedl revoluci, která později způsobila prád rodu Targaryenů.

 

Rodina

Jméno Rickardovy družky, a tudíž i matky jeho dětí v knihách není zmíněno, je ale známo, že pocházela z rodu Flintů.

Rickard byl pravděpodobně jediným dítětem svých rodičů. Podle staré chůvy mohl Rickard mít mladšího bratr, Brandona, který zemřel ve třech letech na letní horečku.