Jdi na obsah Jdi na menu

Lyanna Stark

9. 7. 2014

house_stark.pngLyanna Starkhouse_stark.png

 

 

300px-lyanna_stark_by_daenerys_mod.jpgLyanna byla mladší sestrou lorda Eddarda Starka a byla zasnoubená s jeho přítelem, Robertem Baratheonem. Její únos Rhaegarem Targaryenem rozpoutal Robertovu rebelii a vedl k pádu rodu Targaryenů.

 

Vzhled a charakter

Všichni, kteří Lyannu znali, ji popisují jako velice pohlednou, tmavovlasou, šedookou dívku s protáhlým obličejem, který je typický pro všechny Starky. Eddard se o ní vyjádřil jako o „wolfblooded“ (má vlčí krev) – tvrdohlavé, cílevědomé a kurážné. Často k ní také přirovnával svou dceru, Aryu, jak vzhledem, tak temperamentem a poznamenal, že Lyanna by bývala také nosila meč, kdyby to jejich otec tenkrát dovolil. Lyanna bývala výbornou jezdkyní a milovala modré růže, které rostly v Zimohradu.

Lyanna jezdila na koni jako pravý seveřan. Harwin její jezdecké schopnosti přirovnával k Aryiným. Barbrey Dustin prohlásila, že Lyanna i Brandon oba milovali ježdění a přirovnávala je ke dvěma kentaurům. Roose Bolton řekl, že Lyanna byla sama napůl kůň, ale myslí si, že jeho syn, Domeric Bolton by ji v ježdění porazil.

Robert Baratheon byl Lyannou okouzlen a zůstal do ní zamilovaný ještě mnoho let po její smrti, což způsobilo hlavní problémy ve vztahu s jeho manželkou Cersei Lannister. Eddard ale poznamenal, že Robert Lyannu nikdy pořádně nepoznal a viděl jen její krásu a ne to železo pod ní. Lyanna byla jejich zasnoubením podstatně méně nadšená, než Robert a domnívala se, že ani po svatbě se Robert nebude držet pouze v její posteli.

Kromě Aryi Stark byla k Lyanně přirovnávána také mladá Margaery Tyrell. Renly Baratheon jednou Eddardovi ukázal Margaeřin obrázek a ptal se ho, jestli je Lyanně podobná. Eddard ale kromě tmavých vlasů neviděl v těch dvou žádnou podobu. Kevan Lannister řekl, že Lyanna v sobě měla jakousi „divokou krásu“, ale že se nikdy nemohla rovnat jeho neteři, Cersei Lannister. Tenkrát řekl, že planoucí pochodeň se nemůže rovnat s vycházejícím sluncem.

 

Mládí

Když měl Bran Stark vizi, viděl očima Zimohradského stromu srdce dívku, která vypadala jako Arya, jak s nějakým chlapcem bojuje s dřevěnými klacky. Dívkou byla Lyanna a chlapcem nejspíš její mladší bratr, Benjen. Lyanna ho porazila, Benjen ztratil rovnováhu a spadl do jezírka. Lyanna ho nabádala, aby byl zticha, jinak přijde Stará Chůva a řekne to jejich otci, pak poklekla a vytáhla Benjena na břeh.

Lyanna byla v Zimohladu, když její otec slíbil její ruku Robertovi Baratheonovi. Toho samého večera se Lyanna svěřila Eddardovi se svými obavami, že Robert se nikdy nebude držet jen v její posteli a také, že Robert má v Údolí bastardní dceru, Myu Kámen. Eddard jí tenkrát odpověděl, že za to, co se stalo už před jejich zasnoubením, ho nemůže vinit, a že se po svatbě třeba polepší. Lyanna tomu ale nevěřila.

 

Turnaj v Harrenhallu

Lyanna byla přítomna na turnaji v Harrenhallu, kde jednoho dne našla Howlanda Reeda, jak ho šikanují tři panoši. Zařvala na ně, že to je muž jejího otce, koho bijí a vrhla se na ně s turnajovým mečem. Panoši utekli a Lyanna vzala Howlanda Reeda do stanu, kde spali Starkové. Očistila mu rány a potom ho seznámila se svými bratry – Brandonem, Eddardem a Benjenem.

Ten samý večer se konala hostina ku příležitosti zahájení turnaje a Lyanna přesvědčila Howlanda Reeda, aby se také zúčastnil a povečeřel u jejich stolu. Během večera hrál princ Rhaegar, jako zkušený hudebník, na harfu tak smutnou píseň, že to Lyannu dojalo, a začala brečet. Benjen se jí kvůli tomu vysmíval a ona ho za to polila vínem.350px-rhaeg_lyanna-winterfelll.jpg

Během hostiny Lyanna rozpoznala tři panoše, kteří šikanovali Howlanda Reeda. Jeden sloužil rytíři z rodu Haighů, druhý rytíři z rodu Blountů a třetí rytíři z rodu Freyů. Lyanna je pak ukázala svým bratrům. Benjen se nabídl, že pro Howlanda sežene koně a zbroj, aby se mohl pomstít. Tu noc spal howland v Eddardově stanu. Během prvních dvou dnů turnaje se všichni tři rytíři probojovali do semifinále, kde je všechny tři třetí den porazil záhadný „Rytíř Chechtajícího se stromu“. Není známo, kdo byl pod maskou, ale horkými kandidáty jsou Howland Reed, Lyanna, nebo jeden z bratrů Starků. Rytíř Chechtajícího se stromu vyhrál nad rytíři jejich koně a zbroj a prohlásil, že jim je vrátí pouze pod podmínkou, když naučí své panoše slušnému chování.

Král Aerys II Targaryen si byl jistý, že Rytíř Chechtajícího se stromu je jeho nepřítel a tak nařídil Robertu Baratheonovi a Richardu Lonmouthovi, aby zjistili jeho pravou identitu. Rytíř ale dalšího rána zmizel. Rozzlobený Aerys poslal svého syna, Rhaegara, aby mysteriózního rytíře našel, ale nalezen byl pouze jeho štít. Rhaegar se nakonec stal vítězem celého turnaje a k hrůze všech jmenoval před očima své manželky, Eliy Martell, královnou lásky a krásy Lyannu Stark, která byla v té době zasnoubena s Robertem Baratheonem. Podle výpovědi Eddarda Starka Rhaegar v turnaji porazil jeho bratra, Brandona Starka, sera Barristana Selmyho, Yohna Royce a Arthura Dayna. Ve chvíli, kdy Rhaegar se svým koněm minul Eliu Martell a položil modrou růži do klína Lyanny Stark prý „všechny úsměvy zmrzly“.

 

Zmizení a následky

250px-lyanna_stark_by_dreambeing.jpgNějaký čas po turnaji v Harrenhallu byla Lyanna unesena Rhaegarem Targaryenem, kterému pomáhali Arthur Dayne a Oswell Whent. Robertova verze příběhu je ta, že Rhaegar Lyannu unesl a znásilnil. Ser Barristan ale prohlásil, že Rhaegar lady Lyannu miloval. Podle Viseryse Targaryena Rhaegar prostě nebyl s Eliou šťastný. Cersei Lannister prohlásila, že kdyby byl Rhaegar tenkát oženěn s ní, nikdy by nepotřeboval jinou ženu.

Lyannin nejstarší bratr, Brandon, byl zrovna na cestě do Řekotočí, když se dozvěděl o únosu své sestry. Ihned změnil směr a vydal se do Králova Přístaviště. Ve chvíli, kdy se čtyřmi společníky (Ethan Glover, Jeffory Mallister, Kyle Royce, Elbert Arryn) dorazil k Rudé Baště, začal bušit na bránu a řval, aby Rhaegar vylezl a šel si pro smrt. Rhaegar ale v Králově Přístavišti nebyl. Šílený král, Aerys II si ale Brandonovy výkřiky vyložil jako zradu koruny a nechal všech pět lordů zatknout. Následně nechal předvolat ke dvoru otce všech pěti rytířů, aby se zpovídali z činů svých synů. Aerys se rozhodl všechy upálit, ale Lyannin a Brandonův otec si vyžádal soud bojem. Aerys souhlasil a prohlásil, že jako svého šampiona si volí oheň. Následně Rickarda Starka upálil zaživa v jeho vlastním brnění, zatímco Brandona uvázal na škrtící zařízení a Brandon se na něm uškrtil ve snaze otci pomoci. Tento čin Aeryse Targaryena byl hlavním impulsem pro začátek Robertovy rebelie. Aerys potom dostal strach, že by se Eddard Stark a Robert Baratheon mohli chtít pomstít a tak poslal vzkaz Jonu Arrynovi, u kterého oba tito mladí lordi vyrůstali, aby mu poslal jejich hlavy. Jon Arryn odmítl a připojil se k rebelii.

Během rebelie byli Lyannin snoubenec, Robert a bratr Eddard hlavními vůdci. Rhaegar strávil většinu rebelie v Tower of Joy (v Dorne) s Lyannou. Opustil ji až tehdy, když do Dorne dorazil Gerold Hightower, kterého poslal král Aerys, aby prince Rhaegara našel. Rhaegar ale nechal herolda společně s Arthurem Daynem a Oswellem Whentem v Tower of Joy, aby hlídali lady Lyannu. V bitvě, která je známá pod jménem Battle of Trident (Bitva u Trojzubce) Robert Baratheon zabil prince Rhaegara v boji muž proti muži a rozdrtil královskou armádu. Podle Viseryse Targaryena Rhaegar zemřel „pro ženu, kterou miloval“. Daenerys tomuto příběhu také věří, jelikož při vizi v Domě Neumírajících viděla Rhaegarovy poslední momenty – rubíny, odlétající z jeho brnění jako kapky krve, jeho kolena potápějící se do vody a jeho hlas šeptající Lyannino jméno.

 

Smrt a pohřeb

Po vyplenění Králova Přístaviště se Eddard Stark vydal nejprve do Bouřlivého Konce, kde rozehnal obléhání hradu rodem Tyrellů. Poté se vypravil do Dorne, hledat svou sestru Lyannu. Měl s sebou šest společníků - Martyna Cassela, Thea Wulla, Ethana Glovera, Marka Ryswella, Howlanda Reeda a Waiilama Dustina. Když dorazili do Tower of Joy, našli tam zbývající tři členy Aerysovy královské gardy, jak hlídají Lyanniny dveře. Jedinými kdo následující bitvu přežili, byli Eddard Stark a Howland Reed. Eddard poté našel Lyannu na zakrvácené posteli, když zrovna umírala.

Lyanna zemřela v místnosti, která byla cítit krví a růžemi. Horečka jí vzala veškerou sílu a její hlas nebyl silnější než šepot. Měla v očích strach, když Eddarda prosila o to, aby jí něco slíbil. Když jí Eddard dal své slovo, strach ji opustil, usmála se na něho a stiskla jeho ruku. Stále se drželi za ruce, když Lyanna svůj boj o život vzdala. Howland Reed později našel Eddarda, jak objímá Lyanninu mrtvolu. To, co Eddard Lyanně slíbil, není do dneška jasné, stejně tak jako příčina její smrti. Lyannina poslední slova: „Promise me, Ned..“ (Slib mi, Nede..) pronásledovaly Eddarda do konce života.300px-asiulus_promise_me_ned.png

Lyanně bylo pouhých šestnáct let, když zemřela. Její hrobka se nachází v kryptách Zimohradu, vedle jejího otce, Rickarda. Naproti Rickardově hrobce stojí hrobka Lyannina bratra, Brandona Starka. Lyanna údajně sama Eddarda poprosila o to, aby její ostatky dopravil do Zimohradu a Eddard k její soše nosil květiny kdykoli mohl.

 

Pojmenováni po Lyanně

Válečná galéra patřící Robertu Baratheonovi byla pojmenována Lady Lyanna, jako památka na Lyannu Stark. Robert ji pojmenoval po panně, kterou miloval a ztratil.

Lyanna Mormont, mladší dcera Maege Mormont j pojmenována podle Lyanny Stark. Stannis Baratheon si myslí, že to byl pokus o získání Eddardovy přízně.

 

Výskyt v nočních můrách

Eddard Stark měl jedné noci sen o tom, že se prochází po kryptách pod Zimohradem. Když šel podél Lyanniny sochy, socha na něho šeptala „Slib mi, Nede..“ a když se jí Eddard podíval do očí, krvácely. Eddard se okamžitě probudil a jeho srdce bilo jako o závod.

Theon Greyjoy měl noční můru o hostině mrtvých lidí v Zimohradu. Spoustu mužů a žen, kteří se účastnili hostiny Theon buď osobně zabil, nebo někomu jinému přikázal, aby je zabili. Ale také si všiml tváří, které v životě neviděl. Mezi nimi byla i Lyanna; hubená, smutná dívka, která měla na hlavě věnec z modrých růží a na sobě bílou róbu špinavou od krve. Za ní stál Brandon Stark a hned za nimi Rickard Stark. Theon se s křikem probudil, když se na hostinu přidali Robb Stark s Šedým větrem, oba od krve.