Jdi na obsah Jdi na menu

Brandon Stark (St.)

4. 6. 2014

house_stark.pngBrandon Stark (St.)house_stark.png

 

200px-brandon_stark.pngBrandon Stark byl starším bratrem Eddarda, Lyanny a Benjena a synem Rickarda Starka, lorda Zimohradu a strážce severu. Byl dědicem Zimohradu.

 

Vzhled a charakter

Ve vzhledu i charakteru se Brandon od Eddarda velice lišil. Byl poněkud horkokrevný, což jeho bratr Eddard odůvodňoval tím, že „pocházel z vlčí krve“. Tento rys Brandon sdílel se svou sestrou. Eddard věří, že právě tato vlastnost je oba dovedla do brzkého hrobu. Brandon byl vynikajícím šermířem i lukostřelcem.

 

Mládí

Brandon byl spolu se svou sestrou Lyannou vychováván jako svěřenec lorda Dustina v Barrowtown. Brandon i Lyanna milovali ježdění na koni, a lady Dustin je přezdívala „kentaurové“. Brandon si také užíval cvičení s mečem a svůj meč miloval. V mládí vzal panenství lady Barbrey Ryswell, která do něj byla zamilovaná. Barbrey si později vzala syna lorda Dustina – Willama. Když bylo Brandonovi patnáct, byl zasnouben s Catelyn Tully. Barbrey tvrdila, že Brandon si Catelyn nikdy vzít nechtěl, ale byl schopný to udělat, kvůli tomu, že to tak jeho otec Rickard chtěl.

Brandon byl přítomen na turnaji v Harrenhalu. Poté, co Lyanna našla tři panoše, jak šikanují Howlanda Reeda, přizvala ho do jejich stanu a seznámila ho se svými bratry. Během hostiny Brandon požádal lady Asharu Dayne o to, aby si zatancovala s jeho bratrem Eddardem, jelikož Eddard se moc styděl zeptat se jí sám. Povídá se, že Brandon později s Asharou spal a zplodil s ní dceru. Brandon se zúčastnil klání, ale byl shozen ze sedla princem Rhaegarem.

Když bylo oznámeno Brandonovo zasnoubení s Catelyn Tully, Petyr Baelish Brandona vyzval na souboj o Catelyninu ruku. Brandon Malíčka lehce porazil a nezabil ho jen díky tomu, že ho Catelyn uprosila. Poté Brandon odjel z Řekotočí a slíbil, že se brzy vrátí.

 

Smrt a pohřeb

Z Řekotocí Brandon odjel, aby se spojil se skupinou svého otce, která přijížděla ze severu. Společně s otcovou skupinou se Brandon vydal zpět do Řekotočí, aby se oženil s Catelyn. Po cestě je ovšem zastihla zpráva o údajném únosu jeho sestry Lyanny princem Rhaegarem. Brandon a čtyři jeho společníci okamžitě změnili směr a vydali se do Králova Přístaviště, kde Brandon požadoval, aby Rhaegar propustil jeho sestru Lyannu, jinak že ho zabije. Za tuto výhružku byl on i jeho společníci zatknuti, a jejich otcové byli předvoláni do hlavního města, aby se zodpovídali z činů svých synů. Brandon byl poté donucen dívat se, jak šílený král350px-brandon_stark_final_moments.jpg Aerys II usmažil jeho otce, Rickarda zaživa v jeho vlastním brnění. Brandon byl přivázán na řetězu a jen několik centimetrů z jeho dosahu položili meč. Brandon se uškrtil ve snaze dosáhnout na meč a pomoci svému otci. V té době mu bylo pouhých dvacet let.

Brandon byl později pohřben v kryptách pod Zimohradem. Mladý Bran Stark jednou poznamenal, že Brandon a Lyanna jsou jedinými lidmi, kteří mají v kryptách sochu, a přitom ani jeden z nich nebyl lordem Zimohradu. Eddard mu na to odpověděl, že chtěl své sourozence poctít, a tak je stejně nechal udělat.

 

Výskyt v nočních můrách a jmenovec

Eddard Stark pojmenoval svého druhého syna Brandon, aby uctil památku svého staršího bratra. Když se Bran, Rickon, Hodor, Osha a Reedovi schovávají v kryptách pod hradem a později odtamtud utíkají, Bran si s sebou vezme Brandonův meč. Později, když Reek (Theon Greyjoy) a lady Barbrey Dustin procházejí kryptami, a zjistí, že Brandonův meč chybí, lady Dustin poznamená, že Brandon by z toho určitě nebyl nadšený, jelikož svůj meč miloval.

Později má Theon noční můru, ve které mají mrtví lidé hostinu v Zimohradu. Mnoho z mužů, žen i dětí, které se hostiny účastní, zabil sám Theon nebo byli zabiti na jeho příkaz. Avšak rozpoznává také obličeje lidí, které nikdy předtím neviděl. Mezi nimi jsou i Brandonova mladší sestra Lyanna: smutná, štíhlá dívka, která má na hlavě věnec z modrých růží a je oblečena do bílého pláště potřísněného krví. Poté se ve snu objeví Brandon a vzápětí za ním i jejich otec Rickard. Theon se s křikem probudí, když na hostinu přihází Robb Stark se svým zlovlkem Šedým Větrem, oba krvácející.