Jdi na obsah Jdi na menu

Benjen Stark

4. 6. 2014

house_stark.pngBenjen Starkminigdn.png

 

benjen_stark.jpgBenjen Stark je mladší bratr Eddarda Starka, syn lorda Rickarda a je také bratrem mužů Noční hlídky, kde slouží jako hlavní průzkumník.

 

Vzhled

Benjen má velmi ostré rysy v obličeji, modré oči a je velmi hubený.

 

Mládí

Benjen se spolu se svými sourozenci zúčastnil turnaje v Harrenhalu. Na tomto turnaji jeho sestra Lyanna vysvobodila vazala jejich otce – Howlanda Reeda před třemi panoši, kteří na něho zaútočili a šikanovali ho. Benjen Howlandu nabídne svéko koně a zbroj, aby mohl své tyrany vyzvat na souboj. Během hostiny se Lyanně posmíval kvůli tomu, že ji rozbrečela dojemná píseň Rhaegara Targaryena. Naslouchal také bratru z Noční hlídky, který nabádal nashromážděné rytíře, aby neváhali a přidali se k bratrstvu, a vzal si jeho prosby k srdci. Během Robertovy rebelie strážil Zimohrad, poněvadž se říká, že v Zimohradu vždy musí zůstat alespoň jeden Stark. Krátce po skončení rebelie odjel na Zeď a z neznámých důvodů se stal bratrem Noční hlídky.

 

Nedávné události

Benjen napsal svému bratru Eddardovi dopis, ve kterém ho informuje o situaci za Zdí a o blížícím se útoku Mance Nájezdníka. Když král Robert navštěvuje Zimohrad a Starkové na jeho počest pořádají hostinu, Benjen se jí také zúčastní. Na hostině mluví s Jonem Sněhem a ten ho prosí, aby ho vzal s sebou na Zeď, chce se prý také stát mužem Noční hlídky. Benjen se ho snaží přemluvit, aby ještě pár let počkal a až poté se rozhodl, ale Jon si nedá říct a nakonec s Benjenem opravdu odjede. Na Zdi Benjen ale na Jona nemá kvůli svý190px-brittmartin_benjen_stark.jpgm povinnostem vedoucího průzkumníka čas.

Později, lord velitel Noční hlídky Jeor Mormont poslal Benjena se skupinou průzkumníků za Zeď, aby našli pohřešovaného Waymara Royce, který se nevrátil z výpravy. Avšak Benjen, a ani jeden člen jeho skupiny se také nevrátí. Muži z Noční hlídky si o něho dělají starosti a Benjenovo zmizení je jedním z hlavních důvodů, které ovlivnily Jeorovo rozhodnutí uspořádat hromadnou výpravu za Zeď.