Jdi na obsah Jdi na menu

Jeyne Westerling

5. 6. 2015

50px-house_westerling.pngJeyne Westerling50px-house_stark.png

 

 

Jeyne Westerling je nejstarší dcerou lorda Gawena Westerlinga a Sybell Spicer.

 

 

300px-jeyne_westerling_by_daenerys_mod.jpgVzhled a charakter

Jeyne je plachá, krásná dívka. Podle Jaimeho Lannistera ale není zase až tak hezká, aby kvůli ní stálo za to ztratit království. Je hubená, má kaštanové lokny, srdcovitý obličej a hnědé oči.

 

 

Historie

Westerlinové jsou velmi starý rod, pocházející z Prvních lidí. Bohužel nejsou velmi bohatí, poněvadž jejich zlaté doly zkrachovaly. Nejspíš proto si Jeynin otec, Gawen Westerling vzal obyčejnou, ale bohatou dívku bez původu. Právě kvůli nízkému postavení Jeyniny matky kdysi Kevan Lannister odmítl sňatek Jeyne s jedním z jeho synů.

 

 

Nedávné události

Během Robbovy průzkumné výpravy na západ se jeho skupina dostala k pevnosti the Crag, starodávnému sídlu rodu Westerlingů. Robb byl ošklivě zraněn šípem a mladá Jeyne Westerling se o něho během jeho návštěvy starala. Zrovna když byl Robb v Cragu, dostal zprávu o vraždě jeho malých bratrů, Brana a Rickona. Jeyne Robba uklidňovala a dopadlo to tak, že se spolu vyspali. Aby Robb nepošpinil její čest, druhý den se za ni oženil. Tento sňatek velice rozzl350px-jeyne_westerlinglauren_cannon.jpgobil Lorda Freye, kterému Robb slíbil, že si vezme jednu z jeho dcer. Vojáci lorda Freye se odpojili od Robbovy armády a vrátili se do Dvojčat.

Jeyne s Robbem si byli oddaní a snažili se spolu hezky vycházet. Jeyne byla ale ve stresu z tlaku, který na ni byl najednou jako na královnu Severu vyvíjen. Lady Catelyn jí radila, aby byla shovívavá a trpělivá. Pokaždé, když byl Robb v Jeynině společnosti, zdálo se, že zapomněl na všechny problémy a usmíval se.

Aby Robb urovnal vztahy s rodem Freyů, osobně se jim přijel omluvit a nabídl lordu Walderovi, že si jednu z jeho dcer vezme jeho strýc, Edmure Tully. Lord Frey souhlasil. Jeyne Westerling zůstala v Řekotočí, aby lorda Waldera zbytečně neprovokovali. Během svatební hostiny se rody Freyů a Boltonů spojily a pozabíjeli všechny Starky, včetně Robba a lady Catelyn. Jeyne byla omluvena králem Joffreym.

Jeyne byla po Robbově smrti k překvapení její matky, zoufalá. Sybell se totiž tajně spolčila s Tywinem Lannisterem a nic netušící Jeyne pravidelně podávala lektvar, který zabraňoval početí. Zanedlouho poté bylo Řekotočí v obležení Freyů, ale ser Jaime Lannister to vyřešil v klidu a rychle. Poslal Jeyne zpátky do Cragu a na cestu s ní poslal tucet mužů, kteří měli hlídat, aby se Jeyne nevzbouřila a neuprchla. Aby Jeyne dokázala, že neotěhotněla s Robbem, nesměla se po dva roky vdát. Když odjížděla, ser Jaime si všiml, že Jeyne ze žalu roztrhala své nejlepší šaty.

 

 

Rodina

Jeyne má dva bratry, Raynalda a Rollana a sestru, Eleynu. Její nejstarší bratr, Raynald byl přítomen na Krvavé svatbě, při které se mu podařilo osvobodit Šedého větra a pokusil se Freyům utéci tím, že skočil do řeky. Je považován za mrtvého. Jeynin mladší bratr, Rollam sloužil jako Robbův panoš. Jeyne a její mladší sestra Eleyna si mají vzít za muže významné lordy.